ارتباط خوب شما ـ به عنوان یک پدر ـ با دخترتان موضوع بسیار مهمی است که در رشد او و توانمندیهایش در آینده و نیز سلامت روانش، تأثیری چشمگیر و نقشی کلیدی دارد. در ادامه نکاتی را در مورد این ارتباط بیان میکنیم:
1- رابطه عمیق ذاتی نیست! اگر انتظار دارید که چون پدر و دختر هستید خودبهخود ارتباط عمیقی بین شما وجود داشته باشد، باید بگوییم که اینطور نیست و رابطه پدر و دختر هم مثل هر رابطه دیگری نیاز به رشد و توسعه در طول زمان دارد و باید برای آن اقداماتی انجام داد. پس اگر این رابطه ضعیف است باید به جای گله و شکایت دست به کار تغییر شوید.
2- سرزنش ممنوع! اگر در حال حاضر ارتباط شما با دخترتان صمیمانه نیست خودتان یا او را سرزنش نکنید. همین که به این موضوع توجه دارید و برایش تلاش میکنید بسیار ارزشمند است و با بهکارگیری راهکارهایی که در ادامه میگوییم، میتوانید این ارتباط را بهبود بخشید.
3- سن کودک را در نظر بگیرید. توجه داشته باشید که علاوه بر تلاشهای شما پدر گرامی، سن کودکتان هم مؤثر است. یعنی باید به جهت زمانی به دخترتان فرصت دهید تا کمکم ارتباط نزدیکی با شما برقرار کند. خیلی از بچهها، مخصوصاً دخترها تا پیش از حدود پنج سالگی بیشتر با مادرشان راحت هستند و ارتباط عاطفی عمیقی با پدر برقرار نمیکنند، اما تلاشهای شما پیش از پنج سالگیِ کودک حتماً در آینده نتیجه خواهد داد و از حدود پنج الی شش سالگی میتوانید شاهد رشد این ارتباط باشید.
4- عجله ممنوع! با انجام راهکارهایی که در ادامه میگوییم و تداوم آنها، طی یکی دو سال ارتباط شما با دخترتان بهتر خواهد شد. پس انتظار نداشته باشید که ظرف یک هفته یا یک ماه ارتباط شما صمیمی شود. برای دیدن نتیجه تلاشتان باید یک الی دو سال صبوری کنید؛ هرچند تغییرات در همان ماههای اول مشهود خواهند بود.
5- تخریبکنندهها شما را عقب میاندازند. توجه داشته باشید که علاوه بر استفاده از این راهکارها باید تلاش کنید که از مخربهای ارتباط مثل تنبیه بدنی یا کلامی، سرزنش، تحقیر و… استفاده نکنید؛ زیرا در این صورت نمیتوانید نتیجه مورد انتظار خود را به دست آورید.
6- نقش مادر را نادیده نگیرید. توجه داشته باشید که برای بهبود ارتباط شما با دخترتان، همسرتان میتواند مؤثر باشد. لذا همانطور که در راهکارها قید شده است، این فرایند یک کار تیمی است نه کاری که به تنهایی خودتان انجام دهید.
و اما راهکارهای پیشنهادی….
الف) فضاهای سه نفره: یکی از چیزهایی که به بهبود این رابطه کمک میکند، فضاهای سه نفره است، یعنی مادر و دختر، پدر را هم به فضای خودشان دعوت کنند. مثلاً وقتی میخواهند بازی کنند، کتاب قصه بخوانند، نقاشی بکشند یا… مادر فضایی ایجاد کند که ضمن اینکه دختر در کنار او است، پدر هم بیاید و در آن فضا مشارکت کند. در این فضاهای سه نفره میتوان به مرور رابطه پدر و دختر را بهبود بخشید. باید از فضاهای سه نفره شروع کنیم و کمکم با کمتر شدن حضور مادر و مشارکت بیشتر پدر، فضاهای دو نفره پدر دختری را قویتر و بیشتر کنیم.
ب) نوع ارتباط مناسب: پدر باید بررسی کند که چه نوع ارتباطی با فرزندش برقرار کند. مثلاً اکثر دخترها ارتباط کلامی را خیلی بیشتر دوست دارند. دوست دارند که صحبت کنند و با آنها صحبت شود. بنابراین پدر میتواند مثلاً از دخترش بخواهد برایش اتفاقاتی که در روز افتاده را تعریف کند یا توضیح دهد چه نقاشیای کشیده و داستان آن چیست و… متقابلاً پدر هم با او صحبت کند یا برایش کتاب قصه بخواند.
ج) مشارکت در روتینها: در بعضی از روتینها (یعنی برنامههای ثابتی که هر روز تکرار میشوند) پدر میتواند مشارکت بیشتری داشته باشد. مثلاً در روتین خواب، پدر میتواند برای دخترش کتاب قصه بخواند و او را بخواباند. در روزهای اول مادر هم میتواند حضور داشته باشد و کمکم مادر نیاید و پدر بیشتر مشارکت کند.
د) ابراز محبت: پدر باید از هر فرصتی برای ابراز محبت کلامی به دخترش استفاده کند و با تحسین و تأیید او حس پذیرفته شدن و دوستداشتنی بودن را در او تقویت کند. این موضوع علاوه بر بهبود رابطه پدر و دختر، موجب افزایش عزت نفس دختر و تقویت احساس ارزشمندی در او میشود که جلوی بسیاری از مشکلات بعدی را میگیرد.
بدون دیدگاه